Tre teknologiledere om Kompetanse-Hackathon 2021

Tirsdag 9. november fasiliterte vi Kompetanse-Hackathon på Rebel i Oslo i samarbeid med Kristin Ruud i Kongsberg Digital. Et smekkfullt Rebel utforsket, utviklet, samskapte og løste floker denne kvelden. Sammen gjorde deltakerne sitt beste for å løse mangelen på tech-ressurser i norske bedrifter.

Blant de 70 deltakerne var Øystein Werner i KPMG, Mailen Greve i Equinor og Chris Hovde i Telia. Vi har snakket med de tre teknologilederne om deres tanker rundt manglende tech-kompetanse, hvordan samarbeid kan brukes for å løse utfordringer og om hackathon som verktøy.

Mailen Greve, Equinor

Mailen Greve fra Equinor

– Hva er din erfaring med manglende tech-kompetanse?
– Det vi ser er at dette har flere dimensjoner. Én dimensjon, som man kanskje tenker på først, er de som leverer teknisk kompetanse inn i prosjekter, som programmerer eller systemutviklere. Men en annen dimensjon er de som både er bestillere og på samme tid skal påta seg prosjektet og programmene. Bestillerkompetansen er viktig, men vel så viktig er kompetansen innen sparring, support og sponsing. Det har jeg direkte erfaring med, for jeg har utviklet og samskapt et læringsløp sammen med våre ledere internt. Vi har levert et læringsprogram som varer i tre måneder for 1250 av våre øverste lederlag. Det er et kjempeviktig grep for å få en felles forståelse av hva mulighetsrommet rundt digital transformasjon er, hva disruptive teknologier betyr og hvordan vi tar dem i bruk internt og hvordan de brukes eksternt.

– I hvilken grad har du tro på samarbeid for å løse utfordringer?
– Jeg har ekstremt stor tro på det. Samhandling og samarbeid internt og eksternt er nøkkelen til hvordan vi skal ivareta behovet vi har for å få økt kompetanse, samtidig som vi kan hjelpe hverandre med å lage de løsningene vi har behov for i morgen. Jeg deler så mye jeg kan om programmet vårt til alle som lurer på hva vi har gjort og hvordan vi har gjort det. Jeg deler gladelig både opplegget og skjelletet, for det er ikke alle som har mulighet til å utvikle selv. 

– Hva synes du om hackathon som verktøy og format for å løse floker sammen?
– Jeg elsker det! Det er rett og slett en veldig god metode for å få mange kloke hoder samlet på et sted, og la alle spille inn med sine erfaringer og sin kompetanse. Litt av utfordringen min er at jeg kommer fra et selskap som allerede har utrolig mange fantastiske løsninger, og jeg har jo så lyst til å dele alt vi har gjort bra. Å hoppe litt ut av det perspektivet og bare lytte og se hva andre gjør, og hvordan andre løser disse flokene, det er både vanskelig, hyperrelevant og interessant for meg. 

– Hvor inspirerende har det vært å være her i dag?
– Det har vært ekstremt inspirerende, fordi det har vært veldig mange kloke hoder som har møttes og utvekslet erfaringer. Man oppnår en form for «creative genius», som får lov til å eksplodere litt i dette rommet. Det er gøy å ta del i!

– Hva tar du med deg fra dagen i dag?
– Jeg tar med meg veldig konkrete tanker rundt dette med reskilling-problematikken, som et eksempel. Det jeg også tar med meg er spørsmålet rundt hvordan man kan jobbe mer på tvers, å se på hva vi på tvers av bransjene kan bidra med. Vi må tenke forbi det vi er i stand til og de musklene vi har internt, og se på hva og hvilke løsninger som kunne vært mulig å få til hvis vi hadde gått flere sammen. 


Chris Hovde, Telia

– Hva er din erfaring med manglende tech-kompetanse?
– Jeg kommer fra et stort teknologiselskap som har kontorer i Norden og Baltikum. Vi har selvfølgelig samme kompetanseproblem som alle andre, men vi har jobbet mye med reskill- og omskillingsprogrammer, så vi har gjort mange av løsningene som vi snakket om i dag. Det er likevel alltid kult å komme sammen om hvordan vi kan samarbeide, for nå føler jeg vi står på hver vår tue og kjemper om den samme kompetansen. Da drar vi egentlig bare i en strikk som kommer til å ryke en eller annen gang, i stedet for å sette oss ned og se på hvordan vi kan utnytte den samme strikken sammen.

– I hvilken grad har du tro på at samarbeid kan løse utfordringer?
– Jeg tror ikke vi har noe valg. Vi må samarbeide og tenke nytt, og ikke minst løfte blikket og se om vi kan ha «open stores»-teknologi, slik at ikke Ruter lager en egen app, og så lager NSB en annen. Kan vi ikke bare lage en felles kollektiv app? Da hadde vi trengt færre kompetansehoder og fått enklere teknologi og bedre brukeropplevelser. Det er vinn-vinn-vinn.

– Hva synes du om hackathon som verktøy og format for å løse floker sammen?
– Jeg synes det er en veldig fin måte å få idéer og ting opp i luften. Jeg synes ikke alltid det er en like fin måte å faktisk komme til en konkret handling, så jeg skulle noen ganger ønske at hackathon var litt mer forpliktende, at det faktisk kom et spesifikt produkt og at man tok det neste steget. Men hackathon starter mange idéprosesser hos mange, så det er veldig gøy å se!

– Hvor inspirerende har det vært i dag?
– Jeg blir alltid inspirert av å se hvor ulik verden er. Vi har kanskje noen ulike behov, vi har ulike kompetanser og det finnes et stort mangfold her. Vi kan hjelpe hverandre, og det blir jeg veldig inspirert av. Ideene ble jeg kanskje ikke like inspirert av, ofte er det kanskje ikke så veldig nytt, men det har et nytt navn og en litt annen måte å gjøre det på. Men det å se at det er mange som ønsker å få det til sammen, og den inspirasjonen, engasjementet og «drivet» som faktisk vil få til noe, det er inspirerende.

– Hva tar du med deg fra dag i dag?
– Vi må hjem og virkelig våge å ta noen store «bets», og faktisk gjøre noe radikalt annerledes. Det kommer ikke ut av ideer, selv om det er fint og flott og gøy, men nå må vi faktisk lande en idé og gå for det. Det er viktigere enn å ha tusen idéer på blokka.


 Øystein Werner, KPMG

– Hva er din erfaring med manglende tech-kompetanse?
– Jeg har jobbet i selskaper som driver med utvikling, og det ha manglende tilgang til den kompetansen påvirker hastigheten. Både for utviklingen av produkter, men også for prosjekter man skal levere til kunder. Det er en stor utfordring, og det har jeg sett hos flere av de arbeidsgiverne jeg har hatt de siste årene, både i små og store selskaper.

– I hvilken grad har du tro på samarbeid for å løse utfordringer?
– For det første så får man delt erfaringer om det behovet som eksisterer på tvers av selskaper. Man får også avdekket om noen sitter på den kompetansen man trenger, og på den måten kan man dele på tvers. Det er helt klart et positivt resultat av samarbeid. Noen ganger er det vanskelig fordi man er konkurrenter eller fordi man ønsker å bruke sine ressurser både på kort og lang sikt, men i det lange løp så tror jeg det er smart at man blir bedre på å dele kompetanse og erfaringer. 

– Hva synes du om hackathon som verktøy og format for å løse floker sammen?
– Dette synes jeg var en velregissert måte å idémyldre og tenke på, både på tvers av fagfelt og selskaper innen både privat og offentlig sektor av varierende størrelse. I utgangspunktet kommer man fra forskjellige bakgrunner, så å bli ledet gjennom en slik prosess var veldig bra og spennende.

– Hvor inspirerende har det vært å være her i dag? (Eventuelt: Har du blitt inspirert her i dag?)
– Jeg har blitt inspirert. For det første så møter man mange nye ansikter, og det er spesielt ålreit etter den tiden vi har vært inne i nå, å få komme ut og tenke litt sammen med andre. Det kom frem en spennende portefølje av ideer som ble presentert til slutt, som verken jeg eller gruppa jeg var i hadde tenkt på. Det kom frem ting jeg kan ta med meg inn i jobben i selskapet jeg representerer.

– Hva tar du med deg fra dagen i dag?
– Jeg tar med meg energien og entusiasmen som var på tvers av hele gruppen, interessen for å løse noe, og hvilken rolle vi alle kan spille i å løse problemet fremover. Det tar jeg med meg, og ikke bli navlebeskuende for hva som er viktig for den enkelte og den enkelte bedrift. 

Hilde Sem