Er du rå på UX og har lyst til å bli en del av teamet til en nysgjerrig altmuligmann med kjærlighet til produktdesign?

Aftenposten leter etter nye kollegaer som vil være med på å skape nyhetsopplevelser i verdensklasse. Schibsted utvider satsningen på UX, og Peder Torget, leder for designerne i Schibsteds norske aviser, leter etter flere nye kollegaer til Aftenposten. 

Vi har tatt en prat med Peder mens han nyter pappaperm, takeaway kaffe og trilletur. Hvordan det er å jobbe i Schibsted, hvem ser de etter og hva som inspirerer Peder?

Peder Torget, Aftenposten

Hvem er du?
Jeg er en nysgjerrig altmuligmann med en kjerne av kjærlighet til produktdesign. Jeg liker å forstå problemer fra flere sider og grave i hvorfor ting blir som de blir. Og så er jeg jo glad i vakre ting, da. Etter endt arbeidsdag handler det jo om å være med på å bygge noe nyttig, fint og/eller verdifullt som noen kan sette pris på.

Hvorfor valgte du Schibsted?   
Schibsted er jo et navn og en størrelse man ikke så ofte får anledning til å jobbe med. Når du kombinerer styrken i selskapet med samfunnsoppdraget som ligger i å lage nyheter for et opplyst samfunn, så var jeg solgt. Det skal også sies at timingen og muligheten var god, design lead rollen i VG representerte muligheter til å bygge strukturer og resultater med lange horisonter. Nå, som Head of UX News Media Norge, får jeg være med å utvikle designerens kapasitet i både "stororganisasjonen" og ut til siste ledd mot sluttbruker.

Hva slags ledertype er du?
Jeg er nok en intuitiv leder med hovedfokus på å bygge folk og team. Først og fremst tror jeg det alltid er et "vi" i å lykkes - uten folk som vil er det vanskelig å få til noe som helst. Ellers tror jeg menneskets største fortrinn over kunstig intelligens og automatisering er evnen til å sette sammen nye og overraskende kombinasjoner, kreativitet og inspirasjon. Som designere beveger vi oss mellom analyser, forståelser og nye løsninger, og det gjør vi best når teamene våre har god mellommenneskelig og tverrfaglig kultur.

Hva karakteriserer en UX´er på sitt beste i Schibsted?
Nysgjerrighet, engasjement, refleksjon og evne til å konkretisere. Vi ser at det er fint å være skoleflink, men det er enda viktigere å brenne for tingene du lager. Det er vakkert å se mennesker tilegne seg ny kunnskap og utvikle nye evner i hverdagsarbeidet - og gjennom slik vekst skape løsninger vi aldri har sett før. I praksis kan vi snakke om å gjennomføre og forstå brukerbehov, tygge seg gjennom data og analyser, tegne - utvikle - teste, og til slutt måle om løsningene er vellykket. Men det er altså slik at du ikke nødvendigvis leverer i verdensklasse bare fordi du kan dette - de råeste resultatene kommer fra kjærlighet til faget, produktene og folka du jobber med!

Hvilken endring/utvikling bidrar kollegaer med UX kompetanse til i Schibsted?
Som designer i Schibsted har man mange muligheter til å påvirke veien vi tar videre. Folk har forskjellige kompetanseprofiler og drives av forskjellige ting. På den ene siden har vi behov for mennesker som har et så sterkt detaljfokus at selv den minste grafiske detaljen trenger både to og tre runder gjennom raffineringsmaskinen. I den andre enden står døren åpen for å utfordre måten vi bygger forretning og organisasjon på. Designverktøykassen kan appliseres på mange problemer, og sammen kan vi bygge en forståelse som øker Schibsteds sjanse for å lykkes. Som problemløsere med gode evner til å fasilitere kan vi designere åpne mange dører, og avisene i Schibsted er gode til å slippe oss til. 

Hva kjennetegner suksess for en UXer i Schibsted?
Oooh, det er et vanskelig spørsmål. Vanskelig for det kan være så mye og høyst individuelt. Jeg tror jeg har lyst til å svare at det viktigste er personlig vekst gjennom både vellykkede og mindre vellykkede prosesser og resultater. Hvis vi andre i tillegg kan lære noe på veien er dette en vinn-vinn. Vi kan alltids måle om et arbeid eller et prosjekt har vært vellykket, men ingen bransjepriser eller positive økonomiske konsekvenser (og de er det jo flere av) kan måle seg med opplevelsen av å vokse!

Hva kjennetegner kulturen i teamet?
For det første er Aftenposten en varm og nær familie, men samtidig en ambisiøs og dreven gjeng. Produktteamet hører jo først og fremst til Aftenposten. Samtidig er man som designer i Schibsted, del av en storfamilie med designere i mange andre team. Aftenposten er den litt finurlige, intelligente og veldig morsomme gjengen med enorm kjærlighet for både nyheter og hverandre. Den store designfamilien i Schibsted er som en gjeng fotballfans - vi møtes jevnlig, kjenner hverandre godt, bra på å feste, men også lidenskapelig opptatt av fellesprosjektet vårt (merknad: jeg har altså overhodet ikke peiling på fotball).

Hva legger dere i gøy på jobben?
Dette henger sammen med svaret over, men de fleste designerne jeg jobber med kan nok kjenne seg igjen i at det ligger en stor glede i å skape noe verdifullt for leserne våre. Det kan for eksempel være en stor satsning hvor arbeidet har strukket seg over lengre tid, som endelig får sin forløsende lansering med tilhørende suksess. Eller kanskje er det en hastesak i forbindelse med noe som plutselig skjer i nyhetsbildet hvor hele teamet kommer sammen, og bygger imponerende løsninger med intens energi og forsvinnende liten tid. Uansett, fagligheten og teamfølelsen er sterk i sjappa vår, hvis du i tillegg kjenner en dragning mot nyhetsverden kommer du til å ha det masse gøy på jobben. 

Hva gjør du når du ikke jobber?
Jeg er jo blitt pappa for noen få måneder siden. Det er sikkert en klisje, men det gir faktisk en ny mening med livet. Jeg elsker å henge med dattera mi, det er en "lykke-trip" uten sidestykke. Utover pappatilværelsen er jeg også en type som blir genuint oppslukt og skikkelig nerd på den ene hobbyen etter den andre. Jeg har litt mindre tid nå enn før, men for å nevne noen, musikk er tilbakevendende, både spille og lytte. Jeg er også veldig opptatt av den japanske sportsbilen min som ble veteran i år.  Fotointeressen min går i bølger, men jeg har nettopp fått vekket inspirasjonen gjennom familiens nye midtpunkt (og noen gamle objektiver jeg har kjøpt). 

Hva slags folk ser du opp til? Hvilke miljøer inspireres du av?
Etter å ha tenkt litt over hvilke folk jeg ser opp til, har jeg konkludert med at disse ofte kan puttes i to kategorier: konstruktive tenkere og naturlige estetikere. På sett og vis liker jeg den utopiske tanken på perfeksjon, men jeg innser at vi trenger en pragmatisk og sensitiv tilnærming til fellesprosjektet menneskeheten har her på kloden. Disse folka jeg lar meg inspirere av behøver ikke være designere, men er ofte formidlere. Eksemplene her kommer både fra kunstens og teknologiens verden. Tenkere: Thomas J. Watson, Hans Rosling, Jonathan Romm, IDEO-gjengen (Kelly, Moggridge, Nutall, Brown). Estetikere: Ludvig Mies Van Der Rohe, Nils Frahm, Keith Jarrett, Mark Rothko, James Turrell, Bradley G. Munkowitz

Her er en håndfull sitater jeg liker godt fra noen av disse folka:

  • "All the problems of the world could be settled easily if men were only willing to think. The trouble is that men very often resort to all sorts of devices in order not to think, because thinking is such hard work." ― Thomas J. Watson

  • "The world is messy" & "Learn how to dance with complexity" ― Jonathan Romm

  • "What finally is beauty? Certainly nothing that can be calculated or measured. It is always something imponderable, something that lies between things". ― Ludwig Mies Van Der Rohe

Disse stillingene er nå besatt, men det dukker stadig opp nye muligheter! Ved å registrere din CV hos oss blir du varslet om nye stillinger som er relevant for deg. Du kan også se alle ledige stillinger her.

Hilde Sem